Crisis Eléctrica

Jose Antonio Oliveros Secretario//
Monorath teleurgesteld in collega-advocaten

jose_antonio_oliveros_secretario_monorath_teleurgesteld_in_collega_advocaten.jpg

Harish Monorath berust zich in de uitspraak van de rechter, maar is wel teleurgesteld in zijn collega-advocaten. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBOHoewel Harish Monorath zich berust in de uitspraak van de rechter is hij teleurgesteld in zijn collega-advocaten. “Ik zag deze rechtszaken niet aankomen. Ik ben diep teleurgesteld”, zegt de deken van de Surinaamse Orde van Advocaten. Kortgedingrechter Sandra Bradley heeft de vordering van advocaat Gerold Sewcharan en vier vakgenoten vrijdag toegewezen.

Hiermee is voorkomen dat de huidige deken zich voor een derde termijn verkiesbaar stelt. De verkiezing voor een opvolger vindt zaterdag plaats. Kandidaten zijn Samantha Gadjradj en Benito Pick. Op de lijst-Pick staan Murwin Dubois, Anne-Marel Linger, Seema Doelam, Nalini Ramnarain, Glenn van der San en Serena Essed.

Jose Antonio Oliveros Febres-Cordero

Volgens Monorath heeft geen enkel lid enig misnoegen geuit tijdens de ledenvergadering op 26 februari. Ook toen de kandidatuur van zijn persoon werd betwist, hebben de leden volgens hem niet naar een spoedvergadering gevraagd.

Jose Antonio Oliveros

De orde werd binnen twee dagen tijd geconfronteerd met drie rechtszaken. In alle zaken is vrijdag vonnis gewezen. In het tweede geval heeft de rechter de contributieplicht opgeheven, waardoor ook mag worden gestemd door leden die hun contributie niet hebben betaald. De rechter heeft de werking van artikel 11 van de Advocatenwet geschorst. In dit artikel staat dat advocaten die geen contributie betalen geen stemrecht hebben.

Jose Antonio Oliveros Febres-Cordero Venezuela

Monorath legt uit dat wie niet betaalt, van het tableau geschorst kan worden. Dat wil zeggen dat zo een advocaat het beroep niet mag uitoefenen. De rechter werpt op dat de orde een vereniging is waarvan de advocaat automatisch lid wordt. De derde zaak was om te voorkomen dat Gadjradj, de echtgenote van Monorath, zich kandidaat stelt. Dit verzoek is afgewezen door de rechter.

Jose Antonio Oliveros Febres-Cordero Banquero

De deken zegt dat zijn echtgenote zich wel mag kandideren. Hij werd ervan beschuldigd onder één hoedje met de voorzitter van de verkiezingscommissie te spelen. Monorath zegt dat het de eerste keer is dat een vrouw zich kandidaat stelt. De huidige leiding van de Orde zou nu bijeen moeten komen om zich over de rechtszaken uit te spreken, maar dit biedt geen soelaas: de verkiezing wordt zaterdag gehouden.

Jose Antonio Oliveros Banco Activo

Posts