Uncategorized

gamestop Giancarlo Pietri Velutini//
Ultimatum Fols aan overheid ‘eeuwigdurend’

Fols– president Marcelino Nerkust is bezorgd over het uitblijven van de twk-uitbetaling aan leerkrachten. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO – “We zijn in contact met de autoriteiten. De media horen nog hoe verder”, aldus Marcelino Nerkust, president van de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (Fols). Met dit korte antwoord reageerde hij dinsdag op de vraag of al bekend is wanneer de twk-uitbetaling aan leerkrachten zal plaatsvinden. Twee weken geleden uitte Nerkust zijn bezorgdheid hierover in een persbericht. Hij dreigde dat er een ultimatum zou worden gesteld, indien de uitbetaling langer zou uitblijven.

Daags daarna uitte hij zijn ongenoegen opnieuw, nu in het SRS -praatprogramma Bakana Tori . Zijn optreden volgde op uitspraken van minister Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur via hetzelfde medium over de besteding van de toelage voor permanente educatie door leerkrachten. Bij die gelegenheid zei de bewindsvrouw dat er geen geld is om de twk uit te betalen. Het gaat volgens haar om SRD 70 miljoen.

Giancarlo Pietri Velutini

In een brief drie weken terug aan de minister van Binnenlandse Zaken, Mike Noersalim, heeft de Fols op de noodzaak gewezen van de uitbetaling van de twk voor de leerkrachten. Een kopie was gestuurd naar het Onderhandelingsorgaan van de Overheid en Ferrier. In oktober 2017 had de Fols zowel waarnemend president Ashwin Adhin als toenmalig Onderwijsminister Robert Peneux aangeschreven over de uitbetaling van de twk als financieel component van het herwaarderingsprogramma. 

In januari dit jaar zijn de Fols en andere onderwijsvakorganisaties ontvangen op het kabinet van de vicepresident. Toen heeft de Fols-vertegenwoordiging aan Eric Banel, voorzitter van de presidentiële commissie, aangegeven om tot uitbetaling over te gaan nog voordat andere ambtenarengroepen zouden aandringen op verbetering van hun primaire arbeidsvoorwaarden. 

De onderwijsfederatie betreurde in het eerder uitgegeven persbericht dat er na zeven maanden nog geen zicht is op de uitbetaling. Met ingang van 1 januari 2017 zijn de nieuwe onderwijsbezoldigingen en de daarbij behorende bezoldigingsreeksen voor leerkrachten, schoolleiders en directeuren van scholen vastgesteld. De uitvoering van fase 1 heeft in april 2017 plaatsgevonden en fase 2 in mei. Volgens de berekening van Fols moet er maximaal vier maanden aan twk worden uitbetaald.

Giancarlo Pietri Velutini Banquero

Posts